Манолова ще внесе жалба в КС срещу Закона за регулиране на ВиК услугите
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Януари 2019 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова ще внесе жалба в КС срещу Закона за регулиране на ВиК услугите

/КРОСС/ "Цената на водата расте, но не и качеството на ВиК услугата". Това каза днес омбудсманът Мая Манолова в хотел "Шумен", където заедно с местния обществен посредник Иван Капралов организира обществена дискусия на тема: "Право на заплащане на качествена ВиК услуга".

"Ситуацията в Шумен е най-драстична, предвид най-високата цена на водата в България и смея да кажа с най-лошото качество", аргументира решението си Манолова за провеждане на форума в Шумен.

По думите й в края на миналата година Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е представила анализ за състоянието на ВиК сектора в страната, според който показателите на Шумен са били "отчайващи", водата е била с много лошо качество и 80% течове.

"Недоволството на гражданите от т.нар. реформа във ВиК сектора нараства. Реално се повишават единствено и само цените. Нищо не се променя към по-добро - нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите. Реформата, такава каквато в момента се провежда, се отнася и се изчерпва единствено и само с повишаването на цените. Това от своя страна води до нарушаване на достъпа и до накърняване на едно основно човешко право - правото на вода, което е тясно свързано и с правото на живот. Аз като омбудсман не мога да остана безразлична към този процес", категорична бе Манолова.

Тя информира, че през миналата година институцията на омбудсмана е била "буквално залята" от жалби срещу ВиК услугите - 751, което пък ги поставя на първо място сред жалбите на потребители.

"Подготвила съм конституционна жалба по отношение на Закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цените във ВиК сектора и по-конкретно т. нар. "единна цена", която натоварва много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно", допълни омбудсманът. Манолова бе категорична, че така бедните хора реално спонсорират малко по-заможните, а пък всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, което е нечестно и трябва да бъде прекратено.

Тя информира още, че е подготвила предложения до всички отговорни по проблема институции, но беше безкомпромисна, че първо трябва да се започне със законодателни промени.