Прокуратурата проверява случая със задържания в Бургас либийски танкер
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2019 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата проверява случая със задържания в Бургас либийски танкер

/КРОСС/ Окръжна прокуратура - Бургас, ще проверява дали частен съдебен изпълнител е извършил престъпление по случая със задържания либийски танкер. Това съобщиха от прокуратурата. Образувано е досъдебно производство по случая. То е за това, че в периода от март до края на август миналата година частният съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вреди и последици.
Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд - Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара с твърдение, че му се дължи от търговско дружество, собственост на либийската държава.
Според взискателя този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд - танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.
Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21 декември миналата година. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.