Европа в снежен капан: В Австрия натрупа 5 метра, армията евакуира ученици
Секция: СВЯТ
12 Януари 2019 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европа в снежен капан: В Австрия натрупа 5 метра, армията евакуира ученици

/КРОСС/ Ваканцията на група германски гимназисти в Австрия вчера приключи, но вместо да карат ски, те бяха евакуирани с военни хеликоптери, след като цяла седмица останаха блокирани в хижата си в резултат на рекордните снеговалежи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Австрийските военни съобщиха, че са изпратили два хеликоптера, за да могат 66 ученици и учители от района на западногерманския град Дортмунд да напуснат ски курорта Касберг в Грюнау, Централна Австрия. Групата пристигнала на 5 януари на ски, но плановете се провалили заради дебелия сняг, натрупал в голяма част от страната. (На снимката: дебела снежна покривка в Лофер, в провинция Залцбург)

Касберг, като повечето австрийски ски курорти, не работят от дни поради опасността от лавини, от рухване на дървета или спиране на тока. Въпреки лошия си късмет обаче учениците не се отчаяли, а пак намерили начин да се забавляват, запълвайки времето си с настолни игри, тъй като нямало ток да гледат телевизия и да зареждат телефоните си.

До три метра сняг, а на места и повече, паднаха в Западна и Централна Австрия от миналия четвъртък досега. Ски пистите и съоръженията в курорта Лозер в провинция Щирия, който се намира на 1500 м надморска височина, напълно изчезнаха под 5-метрова снежна покривка.

Около 500 войници разчистваха днес покривите и пътищата в селищата, където положението бе най-тежко. Още 1000 войници са в готовност да се намесят при нужда, посочи правителството.

В понеделник през нощта 11 германски туристи бяха спасени от алпинисти от кабинков лифт близо до Залцбург.

От седмица в Европа трайно се установи сурово зимно време. През това време стотици хора останаха с дни блокирани в някои алпийски райони, бурни ветрове причиниха забавяне и отменяне на полети и повишиха опасността от смъртоносни лавини в планините.
Поне 15 души са загинали при инциденти, свързани с лошото време миналата седмица, повечето - при лавини.

Има загинали в лавини в Швейцария, Австрия и Германия, а властите предупредиха, че продължаващите валежи от сняг увеличават и без друго високия риск от нови лавини.

Почти цяла Германия е обхваната от циклона "Бенямин". За обилни снеговалежи и силни ветрове се съобщава днес в Централна Скандинавия. Снеговете нарушиха пътното движение в Словакия. Отменени бяха полети на международното летище в столицата Братислава.

Заради снега бе спряно движението по десетки пътища в планинските райони на Чехия.