Грипът ни превзема, 4 области пред епидемия
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2019 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Грипът ни превзема, 4 области пред епидемия

/КРОСС/ Силистра е на косъм от обявяване на грипна епидемия, след като заболяванията там са стигнали нивото от 340 на 10 хил души. Решаващи дали ще се обяви епидeмия са резултатите от изпратени в края на работната седмица проби в Националния център по заразни и паразитни болести.

От началото на годината заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се покачва в цялата страна. В последните обработени епидемиологични данни има още 3 града с много висока заболеваемост - Стара Загора (220), Бургас (170), Ямбол (160). Статистиката за обяване на епидация се съпоставя със средна стойност от 150 болни на 10 хиляди души.

Към тях може да се присъединят София, Смолян, Сливен и Пловдив.

Както е известно, рискът от грипни болести се оказа тясно свързан с микроби в носа и гърлото, съобщи сайтът bioRxiv, цитиран от БТА.

Американски биолози установиха кои хора по-често боледуват от грип. Те констатираха, че вероятността от грипни заболявания е свързана с микроби в носа и гърлото - бактериите Alloprevotella и Prevotella я увеличават, докато Bacteroides vulgatus я намаляват.

При това честотата, с която те се срещат, е различна в отделните възрастови групи. Това обяснява защо децата и възрастните по-често са засегнати от грипни болести.

"Откритието е с огромен потенциал, но все още сме далеч от произволно манипулиране на микрофлората и от създаване на "бактериални" таблетки, които биха ни защитили от грип и други заболявания", заяви Бетси Фоксман от Мичиганския университет. Тя отбеляза, че специалистите едва наскоро са поели в тази посока.

Всяка година грипна епидемия причинява смъртта на хиляди хора. През миналата зима в Чехия грип отне живота на най-малко 50 души, а в САЩ причини смъртта на 84 деца.