Татянин ден е! Празнуват всички, чието име означава „приказна царица"
Секция: Църковен календар
12 Януари 2019 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Татянин ден е! Празнуват всички, чието име означава „приказна царица"

/КРОСС/ Мъченицата за правата вяра е родена през 226 година в богато и знатно римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Нейният баща е бил три пъти прeфект на Рим.

На 12-ти януари Православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна Римска.

Тя е родена през 226 година в богато и знатно римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Нейният баща е бил три пъти прeфект на Рим.

По това време в Рим царува малолетния император Александър Север (205-238 г.), майката на когото, Юлия Мамея, решително покровителствала християните и била почитателка на знаменития християнски учител Ориген. Поради възрастта на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената, които по своя преценка прилагали противохристиянските разпореждания на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север.  

Без да гледат знатното положение на Татяна и нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. 9-годишното момиче не само отказало да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. Това вбесило градоначалника и той я подложил на свирепи изтезания, които разплакали дори нейните мъчители. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв започнал да ближе кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на християните, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна. 

Света Татяна е смятана за покровителка на студентите в Русия. Нейният празник, наречен Татянин ден - 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

Името Татяна (Таня) е силно разпространено в България и Русия. Произходът на името е римски - от фамилията Тatianus и вероятно означава "устроителка".  Празнуват хората с имена Татяна, Таня, Тана, Танка, Таньо, Танислав, Танислава.