Андрей Новаков: Пакет „Мобилност“ да бъде отложен за неопределено време
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Януари 2019 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Новаков: Пакет „Мобилност“ да бъде отложен за неопределено време

/КРОСС/ "Отхвърлянето на пакета „Мобилност“ в транспортната комисия на Европейския парламент по-рано тази седмица е по-скоро положително, защото в противен случай щеше да има негативно решение за българските превозвачи", каза пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.

„Той за пореден път бе отхвърлен. А това е силен аргумент той да бъде отложен за неопределено време напред…“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“. И изрази надежда това неопределено време да е отвъд този мандат на Европарламента и на Еврокомисията, които изтичат по-късно тази година.

„Тогава при различни съотношения на мнозинствата бихме могли да имаме по-добри шансове отколкото в момента. Сега е много трудно да бъде постигната каквото и да е споразумение“, каза Новаков.

Пакет „Мобилност“, който бе отхвърлен в четвъртък се състои от три доклада, които са неразделни един от друг, поне подходът досега бе такъв, обясни евродепутатът. Бяха отхвърлени два от докладите. Единият -  за командироването на международните шофьори и този, който регулира почивките в кабините.

„Единственият който успя да събере мнозинство и да мине бе за каботажа, който съдържаше вредните текстове за връщането на камиона“ в страната на произход на всеки 4 седмици, каза Новаков. Той посочи, че според тълкования с негови колети той не може да се разглежда самостоятелно от другите два, но добави ,че се чака становището на правната комисия.

„Това е една от разпоредбите (за връщането на камиона), които ще падне в съда, защото е непропорционална“, прогнозира Новаков.

Той нарече „доста тревожни“ други разпоредби – за това колко време може един шофьор да бъде командирован, за това може ли да ползва кабината или не, трябва ли да се прибира в страната на произход или не, които бяха отхвърлени за пореден път.

„Чисто политически не виждам колегите с какви очи ще го поднасят, под какви ли не процедурни хватки до края на този мандат да бъде разгледан“, каза Новаков.