Григор Димитров започва Australian Open рано сутринта в понеделник
Секция: СПОРТ
12 Януари 2019 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Григор Димитров започва Australian Open рано сутринта в понеделник

/КРОСС/ Полуфиналистът от 2017 г. Григор Димитров ще започне деветото си поредно участие в Australian Open в ранните часове на 14 януари (понеделник). Toй ще се изправи срещу сърбина Янко Типсаревич в първия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем.

Мачът е втори на корт "1573 арена". Очаква се двамата да излязат на корта около 3.30-4.00 часа българско време. Програмата на корта стартира в 2.00 часа с двубой от женския турнир между французойките Каролин Гарсия и Джесика Понше.

Димитров и Типсаревич ще се срещнат за шести път. 27-годишният българин има само една победа срещу 34-годишния сърбин. Тя дойде през 2013 г. в турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло - 7:6 (3), 6:1).

Последната им среща беше на тревните кортове в "Куинс" през 2016 г., когато сърбинът спечели със 7:6 (6), 4:6, 6:3. Тенисистът от Белград има още един успех на трева - 6:3, 7:6 (2) в Ийстборн през 2011 г. По-късно същата година той печели с 6:4, 6:2 във Вашингтон, а през 2012 г. побеждава със 7:6 (3), 6:2 в двубой от мастърса в Маями.

Въпреки негативната статистика Димитров ще излезе като абсолютен фаворит. Заради контузии Типсаревич няма официален мач от близо година и половина. За последно той участва в US Open през 2017 г., когато отпадна във втори кръг. Бившият №8 ще играе в Мелбърн със защитен ранкинг.

Ако победи Типсаревич, във втори кръг Димитров ще срещне победителя от мача между Пабло Куевас (Уругвай) и Душан Лайович (Сърбия).

"Доволен съм от представянето си в Бризбън. Не бях играл мачове от няколко месеца, така че това ми помогна. Щастлив съм, защото имах възможност да пробвам някои нови неща. Физически и психически се чувствах на добро ниво. Усещам, че в последните месеци научих много за себе си. Разбрах кои са нещата, които мога да подобря още - както на корта, така и извън него", каза Димитров преди турнира.

В първия ден на корта ще излязат и носителят на общо 37 титли от Големия шлем Роджър Федерер и Рафаел Надал, както и няколко от главните претендентки за трофея при дамите.

Надал, който е шампион в турнира от 2009 г. ще се изправи срещу австралиеца Джеймс Дъкуърт във втория мач на централния корт "Род Лейвър". Преди това ще се изиграе двубоят между петкратната шампионка в Големия шлем Мария Шарапова и британската квалификантка Хариет Дарт.

Третият мач на "Род Лейвър" ще противопостави световната №2 Анжелик Кербер и Полона Херцог. В 10.00 часа шампионката от 2018 г. Каролин Вознячки ще започне защитата на титлата с двубой срещу белгийката Алисън ван Ойтванк.

Федерер ще закрие програмата на "Род Лейвър" за първия ден с двубой срещу Денис Истомин. Преди две години тенисистът от Узбекистан шокира защитаващи титлата си Новак Джокович във втория кръг на Australian Open.

Програмата за първия ден

Корт "Род Лейвър":
Мария Шарапова - Хариет Дарт (от 2.00 ч.)
Рафаел Надал - Джеймс Дъкуърт
Анжелик Кербер - Полона Херцог
Каролин Вознячки - Алисън ван Ойтванк (най-рано в 10.00 ч.)
Роджър Федерер - Денис Истомин

Корт "Маргарет Корт":
Юлия Гьоргес - Даниел Колинс (от 2.00 ч.)
Слоун Стивънс - Тейлър Таунзънд
Алекс де Минор - Педро Соуса (най-рано в 6.00 ч.)
Ашли Барти - Луксика Кумкум (най-рано в 10.00 ч.)
Марин Чилич - Бърнард Томич

Корт "Мелбърн арена":
Кевин Андерсън - Адриан Манарино (в 2.00 ч.)
Йелена Остапенко - Мария Сакари
Кайл Едмънд - Томаш Бердих
Анди Мъри - Роберто Баутиста Агут (най-рано в 9.00 ч.)
Петра Квитова - Магдалена Рибарикова (най-рано в 10.00 ч.)

Корт "1573":
Каролин Гарсия - Джесика Понше (в 2.00 ч.)
Григор Димитров - Янко Типсаревич
Кики Бертенс - Алисън Риск
Матю Ебдън - Ян-Ленард Щруф (най-рано в 8.00 ч.)