Преглед на печата за 13 януари
Секция: Преглед на печата
13 Януари 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата за 13 януари

/КРОСС/ "24 часа"

От началото на новата година заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се покачва в цялата страна, съобщава вестник "24 часа".

Най-близо до грипна епидемия са областите Силистра, Стара Загора, Бургас и Ямбол. В тях е имало над 150 болни на 10 хиляди.

Очаква се до понеделник към тях да се присъединят поне още 4 града - София, Смолян, Сливен и Пловдив.

Редовни домашни посещения на медицинско лице за всички деца на възраст от 0 до 3 г. ще трябва да се въведат до 2030 г. Това е разписано в Националната стратегия за детето за 2019-2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане, пише "24 часа".

Ще отпаднат и някои механизми на Здравната каса за прегледи и изследвания на деца и ще се разшири списъкът на лекарствените продукти и консумативи за домашното им лечение.

Националната стратегия предвижда още да се въведат програми в училище за здравословен начин на живот, здравно и сексуално образование.

Любопитна вест от "24 часа" - пътуващите по линия 11 на градския транспорт в Търговище задължително трябва да си приготвят дребни жълти стотинки за билетчето.

 

От Нова година по маршрута от квартал "Запад 3" до гробищния парк се стига на цена от 1 стотинка след спечелен търг от местен превозвач. Линията пресича целия град от запад на изток и обслужва всички спирки по маршрута. 

 

"Телеграф"

Стаите за бягство въртят около 10 млн. лева оборот на година, става ясно от проверка на вестник "Телеграф". В цялата страна има общо 137 подобни места, като най-много са в София.

В България няма институция, която да се занимава с безопасността на стаите за бягство и да ги проверява, съобщава изданието. Всички стаи обаче са оборудвани с пожарогасители, схеми за евакуация и табели, посочващи изхода.