Отбелязваме 156 години от рождението на Алеко Константинов
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Януари 2019 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме 156 години от рождението на Алеко Константинов

/КРОСС/ Отбелязването на 156 години от рождението на Алеко Константинов събра днес пред бюст- паметника му в Борисовата градина членове на туристически дружества от София.

Авторът на "Бай Ганьо" и до "До Чикаго и назад“ е основоположник на организираното туристическо движение в България, както и патрон на Българският туристически съюз.

По традиция туристическите дружества почитат паметта на Щастливеца на днешния ден.

Цветя пред бюст-паметника му постави и негов родственик, почетният председател на туристическо дружество "Еделвайс" 90-годишният планинар Никола Добрев. Неговата баба Мария е първа братовчедка на Алеко Константинов:

"Туризмът ми е в кръвта. От тригодишна възраст с моя покоен братовчед, олимпийски състезател по ски Рачо Жеков, сме тръгнали по планините. Аз малко и с хумор се занимавам и понаписвам нещичко и може би е остатък от него. Знам ли".

Зорница Радонова, изпълнителен секретар на Туристическия съюз, напомня, че Алеко поставя началото на организираното туристическо движение в България. Заедно с още 300 съмишленици в края на август 1895-а година изкачват “Черни връх“. "Когато се намираме в навечерието на 125 години организиран туризъм в България. Това ще бъде следващата година, но ние отсега имаме план и се готвим. Един голям юбилей, който трябва достойно да го посрещнем", каза Радонова.

Ваня Стоилова, историкът на Туристическия съюз, поднесе приветствието за Алеко:

"В началото на всяка година ни напомня да бъдем заедно, с отворени очи и уши за времето събитията и хората. Като на първо място да поставяме българския род, нашата прекрасна родина и неповторимата родна природа".