Перфектният начин да сварим яйце според науката
Секция: Наука
13 Януари 2019 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Перфектният начин да сварим яйце според науката

/КРОСС/ Варенето на яйца би трябвало да е най-лесното кулинарно умение на света, нали? Всеки, който е пробвал обаче, знае, че това въобще не е така. Крайният резултат е все различен – можете да получите гуменоподобен белтък, съсухрен жълтък или да свалите половината белтък, докато белите яйцето, пише Quartz.

Каква е причината за това? Много просто – яйцето има не една, а две съставки. Белтъкът и жълтъкът имат различна композиция. Съответно – нужни са различни температури, за да постигнете перфектното състояние.

Най-подходящата температура за белтъка е 82 градуса по Целизий, обяснява Дж. Кенджи Лопез-Алт в своята най-нова готварска книга The Food Lab: Better Home Cooking Through Science. Именно така протеинът в белтъка ще се стегне, но все още ще бъде крехък, без да придобива гуменоподобна форма.

Това обаче е с около 10 градуса по-горещо от идеалната температура за жълтъка. При над 77 градуса той се изсушава и започва да се рони. Когато сярата в белтъка и желязото в жълтъка реагират, те създават железен сулфид и жълтъкът придобива неприятен зеленикав вид.

Естествено, трябва да вземем предвид и самото белене. Ако сложите яйцето във вряща вода, рискувате белтъкът да се „сготви“ много преди жълтъкът дори да се е стегнал. Съответно обаче – в случай че започнете да го варите в студена вода, черупката ще се слепне с белтъка и беленето ще бъде кошмар.

Според Лопез-Алт, трикът е да започнете да варите яйцето във вряла вода, за да избегнете залепването на белтъка по черупката. След това е достатъчно да добавите малко ледени кубчета, за да намалите температурата и да продължите варенето на бавен огън. За да тества този метод, Лопез-Алт използва научния подход. Той вади яйцето от водата на всеки 30 секунди, за да провери консистенцията му.

Да, и вие бихте могли да направите като него. По-лесно е обаче директно да приложите заключенията му. За най-добре сварено яйце – с мек белтък и напълно сварен жълтък, направете следното. Оставете водата да заври, нежно поставете яйцето в нея и го оставете за 30 секунди. След това добавете лед, за да намалите температурата. Нека водата заври отново. Варете в продължение на 11 минути при 87 градуса по Целзий. Това е.