Културата трябва да е национален приоритет
Секция: Интервюта
13 Януари 2019 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Културата трябва да е национален приоритет

/КРОСС/ Европейската столица на културата предизвика празник, изказа мнение пред БНР Диана Андреева – директор на Националната обсерватория за икономика на културата, по повод вчерашното й откриване в Пловдив. Според нея това ще бъде успешна година за града и региона:

 

„Изключително мащабна и амбициозна кула беше построена, за първи път имаше такова технологично нововъведение при откриване. В тази технологична система бяха поместени около 1500 души – доста рисково, но в крайна сметка без какъвто и да било инцидент. Въпреки лошото време, имаше страшно много хора“.

„Това, което ми се иска да се случи през тази година, е този голям шанс, който има България по отношение на развитие на културата и изкуствата, да бъде използван по най-добрия начин. Може би трябва да се научим да бъдем с малко по-притъпена злоба, завист. Това е изключителен шанс и в България да направим един преглед на нашата културна политика, на нашите приоритети, до колко те се доближават до тези на другите страни-членки от ЕС, да помислим за това дали може през културни дейности да бъдат възстановявани региони, могат ли те да бъдат двигател за икономически растеж, както ще се случи в Пловдив“, коментира Андреева в предаването „Неделя 150“. По думите й Пловдив е оценен като град с потенциал. Тя подчерта, че бюджетът на Матера за Европейска столица на културата е около 400 млн. евро, а сумата за Пловдив е десетократно по-малка.

През събитията ще видим мултикултурността, ще видим защо е избран слоганът „Заедно“, подчерта Андреева. За нея е много важно Европейската столица на културата да успее да измести в дневния ред на политиците говоренето: „За съжаление, културата не присъства в тяхното ежедневие, в тяхното говорене. Културата в България трябва да бъде национален приоритет“.

Има инфраструктурни проекти в града, които не само са забавени, а изпуснати, отбеляза Диана Андреева. Според нея ще бъде направен преглед по отношение на отговорностите, който трябва да е на национално ниво:

"Вчера до 16 ч. на сайта на Министерството на културата нямаше една дума за това, че се открива Европейска столица на културата. Не мога да разбера тази културна политика, не я подкрепям. Това може би е белег за това какво взаимодействие се случва в рамките на това партньорство на национално ниво. Това е обща кауза, обща задача на българските граждани и на всички институции".