Белият дом гледал планове за нападение на Иран от САЩ
Секция: СВЯТ
13 Януари 2019 21:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Белият дом гледал планове за нападение на Иран от САЩ

/КРОСС/ Съветът за национална сигурност в Белия дом е поискал от Пентагона през миналата година планове за започване на военна атака срещу Иран, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на настоящи и бивши американски служители.

Искането на съвета, който се ръководи от съветника по националната сигурност Джон Болтън, е било след атака през септември 2018 г. на американското посолство в Багдад от страна на бунтовническа група, чиито действия са били съгласувани с Иран, според вестника.

Според вестника, Мира Рикардел - бивш заместник съветник по националната сигурност, описа атаките в Ирак като "акт на война" и заяви, че САЩ трябва да реагират съответно.

Изискването е посрещнато с притеснение както от Пентагона, така и от Държавния департамент, а един бивш служител на администрацията казва на вестника, че хората са "шокирани" от искането.

Въпреки че Пентагонът се подчини на искането на съвета, не е известно дали плановете за поразяване на Иран са били напълно разработени или дори предоставени на Белия дом. В списанието се казва още, че не е известно дали президентът Доналд Тръмп е знаел за искането.

Съветът за национална сигурност не отговори веднага на искането на CNN за коментар в неделя.

Вестникът съобщи, позовавайки се на свои източници, че съветът е поискал опции за стачки на Ирак и Сирия, когато са отправили искането за Иран.