Лавров посреща в Москва японския външен министър
Секция: Русия
14 Януари 2019 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров посреща в Москва японския външен министър

/КРОСС/ Японският министър на външните работи Таро Коно пристига в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров. Срещата е подготовка за планираните в края на месеца преговори на високо равнище между премиера Шиндзо Абе и президента Владимир Путин.

Очаква се Таро Коно и Сергей Лавров да обсъдят проблема с липсата на мирен договор между двете държави след края на Втората световна война и бъдещето на спорните Курилски острови. След войната островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и архипелагът Шибомаи стават част от тогавашния Съветски съюз. До ден днешен обаче Токио не признава суверенитета на Москва над тях и ги разглежда като окупирана своя територия.

През 1956 г. Съветският съюз се съгласява да предаде на Япония два от четирите острова - Шикотан и Шибомаи. Впоследствие Токио се отказва от подписаната тогава декларация. Сега японският премиер Шиндзо Абе бърза да реши териториалния спор и да подпише мирен договор с Русия. Руският президент Владимир Путин предлага първо договор без предварителни условия и едва след това решаване на спорните въпроси.