Пловдив 2019 ще мине като годината на Радичков
Секция: КУЛТУРА
14 Януари 2019 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив 2019 ще мине като годината на Радичков

/КРОСС/ Откриващият уикенд на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" отбеляза началото на събитията, посветени на 90-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков. И ако миналата година Швеция обяви „годината на Бергман", то Радичков напълно заслужава настоящата година в България да мине под знака на неговото име.

Първото събитие, с което в Пловдив ще бъде отбелязана годишнината на писателя, е изложба с непоказвани досега кадри от пътешествието му до Сибир през 1964 година. Книгата му за Сибир "Неосветените дворове" - вероятно най-магическият и необикновен пътепис в родната литература. Погледнат през радичковите очи, далечният Север е място необикновено, абсолютно живо до последната снежинка, вечно и неизменно в своята суровост, населен с хора гостоприемни, семпли и мъдри, които са неотделима част от този свят. Деликатно, но смело, Радичков е намерил начин да напише в книгата си и за лагерите, и за детството на децата без играчки и за тъжната бедност на хората от Съветския север, до които не достигат никакви блага на цивилизацията.

В Пловдив ще бъдат представени като самостоятелна книга „Сибирски тетрадки", които съдържат записките на Радичков от пътуването му до Сибир и са единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. Едновременно ще бъде открита и изложба със снимките на писателя от Сибир, възстановени благодарение на фотографа Александър Сертев.

Изложбата беше открита в Градска художествена галерия Пловдив - Експозиция „Мексиканско изкуство", ул. „Артин Гидиков" и ще може да бъде разгледана до 27 януари.

В клуб Fargо в откриващия уикенд беше прожектиран безплатно единственият документален филм за Йордан Радичков - „Черказки хроники" на режисьора Димитър Петков. Това е част от много по-дълго като продължителност интервю с писателя, но дори този един час е достатъчен да се усети необикновената му мъдрост, благост и зрителят да се почувства малко по-добър, както винаги след прочитане на книгите му.