Симеон Славчев: Отпадането на общинските съветници от проверки по Закона за противодействие на корупцията, е парламентарно безобраздие
Секция: ПОЛИТИКА
14 Януари 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев: Отпадането на общинските съветници от проверки по Закона за противодействие на корупцията, е парламентарно безобраздие

/КРОСС/ Отпадането на 5400 души общински съветници от контролираните лица по Закона за противодействие на корупцията е парламентарно безобразие, слагащо чадър върху местната власт пред лицето на огромната корупция в страната. Вносителите на скандалните текстове от ГЕРБ и ДПС твърдят, че колегите ми общински съветници са много и това прави контрола над тях труден за изпълнение. По тази абсурдна логика трябва да отпадне служба КАТ, защото колите по пътищата ни са стотици хиляди, а джебчийството трябва директно да се опрощава, заради липса на капацитет в МВР.
Истината е, почтените общински съветници, каквито не се съмнявам са повечето в България, настояват репутацията им да бъде безукорна и да е ясно с какви средства влизат и съответно излизат от местната власт. Борбата с корупцията трябва да включва всички публични и пряко избираеми длъжности. След като корупцията няма обхват, с какво основание ограничаваме обхвата на закона? Възниква основателното съмнение, че някой иска преди местните избори през октомври да отвори широко вратите към местната власт на местни феодали и корумпиращи фактори, които да овладеят регионалните ресурси и да компенсират политическото безсилие на властта. Вместо обществени аргументи, ще работят финансови аргументи и всички в България трябва да знаят това.
За мен няма голяма и малка корупция, както няма и малко съвест и много съвест. Затова апелирам народните представители да се обърнат към съвестта си, за да поправят двойния стандарт, който приложиха в този закон.