Българската експедиция на Антарктида с рядка находка
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Януари 2019 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската експедиция на Антарктида с рядка находка

/КРОСС/ Преди дни ръководителят на 27-ата българска експедиция в Антарктида проф. Христо Пимпирев се завърна у нас. Той разказа пред Телевизия "Европа" любопитни подробности от събитията на "Ледената красавица" - това е името, което професорът е дал на ледения континент.

Улавянето на изключително рядка ледена риба с бяла кръв е сред постиженията на българската експедиция в Антарктида. Рибата е била открита случайно. Тя няма хемоблобин и кръвта и е безцветна. Рибата ще стане един от експонатите в Природонаучния музей. Проф. Христо Пимпирев разказва, че изследователите и биолозите са успели да свършат много полезна работа на ледения континент.

Българската база на Антарктида става все по търсена от чуждите учени, доволен е проф. Пимпирев. На тази експедиция в нея са работили 45 изследователи. Като в нея е имало две жени от Колумбия, както и кипърски гражданин, който за пръв път стъпва на Антарктида.

27 та българска експедиция на Антарктида приключва в края на март. За следващата експедиция проф. Пимпирев си пожела по-сериозна научна апаратура.