Доналд Тръмп заплаши Турция с икономическо опустошение, лирата пак се срина
Секция: ИКОНОМИКА
14 Януари 2019 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доналд Тръмп заплаши Турция с икономическо опустошение, лирата пак се срина

/КРОСС/ Турската лита отслабна спрямо долара и еврото в понеделник, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди, че Съединените щати "ще опустошат Турция икономически", ако Анкара атакува подкрепяната от Вашингтон кюрдска милиция в Сирия.

Турската валута, която се обезцени с близо 30% през миналата година, се понижава с около 1% към 5-дневно дъно от 5,5100 лири за един щатски долара и с 0,95% към 4-дневно дъно от 6,3240 лири за едно евро.

Натискът върху турската лира е факт, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Турция с икономическо опустошение, ако атакува подкрепяната от американците кюрдска милиция в Сирия, което предизвика остра реакция от страна на Анкара, определяйки тази заплаха като "фатална грешка".

"Ще унищожим икономически Турция, ако ударят кюрдите", написа Тръмп в Туитър.

Неотдавна турският президент Реджеп Ердоган заяви, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън е направил "сериозна грешка", когато е заявил, че Ердоган трябва да се ангажира с защитата на кюрдите.

Негативно влияние върху турската лира оказват и оповестени по-рано днес данни на официалната статистика на страната, според които индустриалното производство в Турция се е понижило през ноември с цели 6,5% спрямо година по-рано в резултат на спад на промишленото производство със 7,1%, на минно-добивната индустрия с 1,1% и на производството на електрическо с 1,8 на сто.

Основният фондов индекс BIST 100 на борсата в Истанбул пък се понижава с над 1% в началото на днешната търговия.