Проучване: Кучетата разбират какво им говорим
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Януари 2019 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проучване: Кучетата разбират какво им говорим

/КРОСС/ Ново проучване на унгарски учени сочи, че кучетата разбират какво им говорим, пише "Ню Йорк таймс".

Изследването е проведено с 13 кучета специално обучени да стоят мирно в машина за ядрено магнитен резонанс. По време на скенера техните дресьори им говорят по няколко различни начина - изричат позитивни думи със спокоен тон, позитивни изречения с позитивен тон и случайни думи с позитивен тон.

Скенерът установява, че в мозъка на кучетата се активира лявото полукълбо, което отговаря за разбирането на езика при хората.С продължителни тестове е установено, че кучетата разбират човешките думи независимо от интонацията на изговарянето им, по същия начин като хората. Това означава, че дори и да се опитвате да заблудите домашния си любимец, че няма да ходи на ветеринар, като му говорите с приповдигнат тон, той много добре разбира всъщност какво му казвате.

"Това показва, че когато дресирате едно куче най-добре работи комбинацията от положителна интонация и положителни думи, а не само наградата", пояснява Атила Андикс, участвал в изследването.

Резултатите сочат, че в еволюционен аспект свързването на значение и емоция в речта не е нещо, което само човешкият мозък умее да прави.