Обявиха грипна епидемия в Силистра, Бургас и Стара Загора (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2019 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха грипна епидемия в Силистра, Бургас и Стара Загора (обновена)

/КРОСС/ Регионалните здравни инспекции в Стара Загора, Бургас и в Силистра обявиха грипна епидемия. В града на липите се спират и учебните занятия от 16 до 18 януари, а край морето учениците ще почиват от утре до петък.

Според директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров отсъстващите заради заболеваемостта от грип ученици в момента е над 15 %. Щамът протича с последващи усложнения, тежки бронхити и бронхопневмонии, и според медиците засяга най-вече деца от 0 до 14 години.

Заболеваемостта в Силистренско е 329 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Граничното ниво на заболеваемост за района е 290 на 10 000 души. От утре се въвеждат ограничителни мерки в лечебни, детски и учебни заведения. Спира се профилактичната дейност - женски консултации, профилактични прегледи и консултации на деца и възрастни. В отделенията на лечебните заведения се въвежда строг пропускателен режим, ограничава се и плановият прием. При регистриране на заболели над 30 на сто в учебните заведения ще се спират учебните занятия. Въвежда се и строг сутрешен филтър в детските заведения. Ограничават се масовите прояви.

Директорът на РЗИ-Стара Загора д-р Златина Нанева обяви грипната епидемия и съобщи, че през последната седмица е регистрирана висока заболеваемост - 264,84 души на 10 000. Анализите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват наличие на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи.

РЗИ - Стара Загора препоръчва да се преустановят свижданията в лечебните заведения за болнична помощ . В заведенията за извънболнична помощ да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност. Препоръчва се на старозагорци да ограничат социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Ежедневно ще се контролира заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Още няколко области са пред грипна епидемия. Според последните обработени епидемиологични данни с много висока заболеваемост са Ямбол, София, Сливен и Пловдив.