Софийска община и МРРБ изграждат 9 нови центъра за възрастни и хора с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Януари 2019 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийска община и МРРБ изграждат 9 нови центъра за възрастни и хора с увреждания

/КРОСС/ В София стартира проект за изграждане на девет нови социални центъра за подкрепа и грижа за възрастни и хора с увреждания. Проектът „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" с бенефициент Столична се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. с над 5 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Договорът за изпълнение на проекта бе подписан от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова. Проектът предвижда строителство на нова подходяща и ефективна социална инфраструктура в 2 обекта, чрез което ще се създадат 9 нови социални услуги за пълнолетни лица с увреждания и възрастни хора. Единият обект ще се намира в Княжево, в двора на Дома за пълнолетни лица с деменция. Планира се в прилежащото пространство на дома да бъде изграден дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Вторият обект ще се реализира в „Подгумер", Нови Искър, където в момента работят Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост и Защитено жилище за лица с психични разстройства. Там ще бъдат изградени нови шест центъра за грижа за лица с умствена изостаналост и два центъра за грижа за лица с психични разстройства.
По проекта ще се осигури и необходимото оборудване и обзавеждане. Изградената нова материална база ще създаде подходяща инфраструктура, в която да се предоставят качествени социални услуги, предназначени за задоволяване на нуждите и потребностите на общо 160 лица с увреждания, които ще получат възможност за по-достоен и пълноценен живот.
Заместник-министър Деница Николова подчерта, че Столична община е извървяла нелек път, за да стигне до реализацията на проекта, който ще осигури подкрепа за хората с най-тежки и сериозни заболявания. Тя напомни, че подобряването на социалните услуги за хората в неравностойно положение е било винаги сред приоритетите на българското правителство. „В предишния програмен период МРРБ вложи над 153 млн. лв. чрез Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. в социални услуги в подкрепата на децата от домове за лишени от родителски грижи, като създадохме десетки центрове, в които те се отглеждат и възпитават в модерна и по-близка до семейната среда. Сега довършваме политиката за деинституционализация на децата в риск, като ще изведем всички от старите домовете и ги настаним в модерни центрове, както ще осигурим и адаптацията им в обществото в преходни и защитени жилища", коментира зам.-министър Николова.
В настоящия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. са осигурени 45 млн. лв. безвъзмездни европейски средства и почти още толкова финансиране от националния бюджет за завършване на политиката по деинституционализация на децата и с почти аналогичен ресурс в подкрепа на възрастните, съобщи още Николова.