Стачка блокира 8 летища в Германия, отменени полети и в България
Секция: СВЯТ
15 Януари 2019 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стачка блокира 8 летища в Германия, отменени полети и в България

/КРОСС/ Осем летища в Германия са блокирани от стачка на служителите по сигурността с искане за по-високи заплати. Сред тях са Франкфурт и Мюнхен - едни от най-натоварените в Европа. В протестните действия се очаква да се включи персоналът на аеропортите и в Хамбург, Хановер, Бремен, Лайпциг-Хале, Дрезден и Ерфурт. Очаква се да бъдат засегнати 220 000 пътници, както и полети от България.

Заради стачката на летищата в Германия авиокомпаниите Луфтханза и Райънеър отмениха планираните за днес шест полета от и до летище София. Анулирани са полетите между София и Франкфурт и София и Хамбург.

Стачката ще продължи 24 часа. Тя е организирана от профсъюзите „Верди", които настояват за увеличаване на заплатите на служителите по сигурността. В момента те взимат между 2500 и 2750 евро бруто месечно, а профсъюзите настояват заплатата да стане поне 3200 евро бруто.

Заради стачката по германските летища се очаква хаос във въздушния трафик в цяла Европа днес. Само на летище Франкфурт са зачеркнати 610 от планирани 1200 излитания и кацания. Луфтханза също няма да може да осъществи 500 полета днес.

Очаква се в рамките на деня в стачката да се включат 90% от работниците в сигурността. Това е третата им стачка тази година. Засега преговорите за увеличаване на заплатите са в задънена улица, така че се очаква стачната вълна да продължи.