400 млн. евро да бъдат заделени за планинските региони в ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
15 Януари 2019 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
400 млн. евро да бъдат заделени за планинските региони в ЕС

/КРОСС/ Нова програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС предлага ЕК. 10% от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и други региони с ограничения гласува снощи на извънредно заседание в Страсбург на Комисията по земеделие към ЕП. Предложението беше направено от Момчил Неков и беше прието с голямо мнозинство. „Финансирането и подпомагането на планинските региони в ЕС е наложително и жизнено-важно, защото малките и средни предприятия са единствена форма на заетост и трудова активност в тези регионикоментира евродепутатът.

„Големите проблеми на малките и средни предприятия са достъпът до финансиране, намирането на работа ръка и наваксването с иновациите на пазара. Планинските региони са едни от най- засегантите от тези проблеми, като тук трябва да добавим и инфраструктурата. Това финансиране ще помогне на предприятията в планините да се справят по- лесно с проблемите и да запазят производството си на качествени и чисти храни, а и ще бъде превенция за обезлюдяването на, и без това, слабо населените планински райони.", това каза Момчил Неков преди гласуването. Според него е неправилно да се третират по един и същи начин предприятията, които са в региони с ограничения, защото за функционирането им са необходими повече ресурси. „Мисля, че тези 400 млн. евро, са добро начало и ще бъдат от огромна полза за развитието на регионите, стига да бъдат усвоявани правилно и адекватно, за което държавите- членки трябва също да вземат съответните мерки. Това е нова възможност и финансова инжекция към вече съществуващите, за съжаление, недостатъчни мерки." добави още българския евродепутат.

Предложението на ЕК за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на програма за единния пазар, конкурентоспособността на предприятията, включително малките и средните предприятия, и европейската статистика и за отмяна на регламенти (ЕС) е за 4 милиарда евро, за подпомагане функционирането на вътрешния пазар, включително в процесите на глобализация, цифровизация и иновации. Програмата обединява дейности, финансирани по пет предходни програми в областите конкурентоспособност на предприятията, защита на потребителите, клиенти и крайни ползватели на финансови услуги, изготвяне на политиката на Съюза относно финансовите услуги и по отношение на хранителната верига, или по няколко бюджетни реда на Комисията, всички те свързани с вътрешния пазар и конкурентоспособността на МСП.