Огромна подкрепа за Каракачанов за "наглите цигани"
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2019 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огромна подкрепа за Каракачанов за "наглите цигани"

/КРОСС/ 91.42% от гласувалите в анкетата на Dir.bg одобряват категорично изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов по повод събитията в пловдивското село Войводиново, където двама роми пребиха жестоко 33-годишен военен.За четири дни на въпроса: "Съгласни ли сте с изказването на Каракачанов за събитията във Войводиново?" са отговорили над 3200 души.

Само 5.58% считат, че позицията на военния министър, който заяви, че "циганите станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа", е правилна, но не подкрепят изразните средства, а за 2,84 на сто думите са Каракачанов са дискриминационни.

Две трети от одобряващите изказването на военния министър са мъже, а общо над 45 на сто от гласувалите са от София, сочат още резултатите от анкетата на Dir.bg.

Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на "Обединени патриоти", от чиято квота е Красимир Каракачанов, и е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен, коментират социолозите от "Барометър", чието изследване по темата показва същите резултати - безпрецедентна подкрепа за вицепремиера.

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично. Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона, допълват социолозите.