Социолози: БСП и ГЕРБ с близки резултати на изборите за евродепутати
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2019 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социолози: БСП и ГЕРБ с близки резултати на изборите за евродепутати

/КРОСС/ Ако парламентарните избори бяха днес, 4 партии щяха да влязат в него, като същите биха излъчили и представители в Европарламента на вота в края на месец май. Това показват данни от изследване на социологическа агенция "Барометър", проведено в периода 12-14 януари, чрез телефонно интервю на 812 души на възраст над 18 години.

Начело в класацията продължава да е управляващата ГЕРБ с 22,3%, следвана от БСП с 20,1%. "Обединени патриоти" са на трета позиция със 7,6%, като има индикации за втвърдяване на позициите на електората им и привличане на допълнителна подкрепа след последните събития във Войводино (вижте по-надолу още по темата).

ДПС биха получили подкрепата на 6,2% от избирателите. Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера. ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП са и четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента. При така дадената заявка от анкетираните това би довело да 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС - 3 или 4, а за Обединени патриоти - между 2 и 4. При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати. През този мандат на Европарламента Ангел Джамбазки е единственият видим и разпознаваем от избирателите български евродепутат - не само сред симпатизантите на ОП, а и на привържениците на други партии. Към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите. При двете по-големи партии - ГЕРБ и БСП, се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им. С уговорката за спецификата на електората на ДПС, то и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, а не толкова мажоритарна - за личностите в нея.