Окончателно: 2 г. и 4 м. затвор за Катя Лерца, която прегази и уби полицай
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2019 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Окончателно: 2 г. и 4 м. затвор за Катя Лерца, която прегази и уби полицай

/КРОСС/ Върховният касационен съд потвърди окончателно ефективната присъда от 2 години и 4 месеца затвор, която окръжните магистрати в Пловдив постановиха за 40-годишната Катя Лерца, която прегази и уби полицай в града под тепетата.

На 13 май 2017 г. Лерца блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се "Народен събор", организиран от община Пловдив и кметството на район "Тракия". Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

В хода на разследването бе установено, че пловдивчанката се е движела с превишена скорост в населено място, не е реагирала своевременно на опасността от удар на униформения и вместо екстрено спиране е предприела смяна на лентата за движение на автомобила, като това са и причините за настъпване на произшествието.

По делото бяха събрани и доказателства, от които е видно, че Катя Лерца многократно е нарушавала и преди това правилата за движение по пътищата.По закон предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета.

С решението си, Върховният касационен съд потвърждава присъдата, и то е изпратено от прокуратурата за привеждането й в изпълнение. Лерца трябва да изтърпи наказанието си при първоначален общ режим.