New York Times: Тръмп обмислял оттеглянето на САЩ от НАТО
Секция: СВЯТ
15 Януари 2019 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
New York Times: Тръмп обмислял оттеглянето на САЩ от НАТО

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обмислял да изтегли страната си от НАТО. Такова решение би било равнозначно на разпадане на Алианса между Америка и Европа, пише New York Times, като се позова на източници от администрацията на Белия дом. През 2018 година няколко пъти в частни разговори, президентът е изразявал желание да излезе от Северноатлантическия пакт. Една от причините за това са разногласията с европейските съюзници относно военните им бюджети. Както е известно, той настоява за отделяне на 4% от БВП за военни разходи, вместо приетите от повечето държави 2%. САЩ изразходват за такива нужди 3.58% от своя БВП.

Така по време на срещата на върха на НАТО през лятото на 2018 година Тръмп е казал на своите съветници по национална безопасност, че не вижда смисъл в съществуването на НАТО и затова е добре САЩ да го напуснат.

Сред съветниците тогава са били Джеймс Матис, министър на отбраната и Джон Болтън. Те са се опитали да коментират с европейските съюзници военната стратегия на Алианса без да споменават мнението на президента, което би могло да намали чувствително влиянието на Вашингтон и да увеличи това на Русия в Европа, казва източникът.

Според експерти в сферата на националната безопасност, такова решение на Тръмп ще е "осъществяване на най-дръзките мечти на Владимир Путин", а също така "геополитическа грешка с огромни последствия".