Вучич: Русия винаги е помагала на Сърбия
Секция: СВЯТ
15 Януари 2019 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вучич: Русия винаги е помагала на Сърбия

/КРОСС/ Сръбският президент Александър Вучич заяви, че за страната му е най-добре, когато газопроводът "Турски поток" стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия, предаде Танюг, цитирана от БТА. Сърбия е заявила 11 млрд. куб. метра руски газ годишно."Нямам никакъв идеологически проблем. Дайте ми друг евтин газ, чакам това, но още не съм го видял", каза Вучич в интервю за телевизия Пинк. Той посочи, че върху него се оказва натиск Сърбия да получава газ от остров Кърк (в Хърватия) (конвертиран втечнен газ - б.р.), но той е двойно по-скъп и Вучич не иска да го купува заради политическата му цена.

"Най-евтин е газът на руснаците. Когато руснаците доведат "Турски поток" до България, ще платим да го доведат до нас. Затова предстоящото посещение на президента Владимир Путин (на 17 януари) е важно. Нямам никакъв идеологически проблем. За разлика от други, моя работа са Сърбия и гражданите. Дайте друг по-евтин газ, но още не съм видял такъв", каза той.Сръбският президент добави, че когато пита защо трябва да плаща толкова висока цена за газ, а му отговарят, че трябва да разбира геополитическите отношения, веднага го заболява главата.Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че винаги разговаря открито за всичко с руския президент Владимир Путин, дори е бил в дома му и Путин му е свирил на пиано.

Досега съм се срещал с Путин 14 или 15 пъти, каза Вучич и отбеляза, че Русия винаги е помагала на Сърбия и когато ставаше въпрос за молбите на Косово за приемане в Интерпол, и в ЮНЕСКО, и в други международни организации, но подчерта, че и Сърбия на всяко място е подкрепяла Русия.