Huawei трайно изпреварва Apple
Секция: Технологии
15 Януари 2019 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei трайно изпреварва Apple

/КРОСС/ TrendForce публикува нова прогноза за пазара на смартфони през тази година и от нея става ясно, че той ще продължи да се свива. Компанията очаква през 2019 да бъдат произведени 1.41 милиарда смартфона, което ще е с 3.3% по-малко на годишна база.

Според прогнозата компаниите ще намалят производството, за да отговорят на намаленото търсене, което на свой ред е свързано с липсата на съществени иновации, а това стимулира потребителите да сменят телефоните си все по-рядко. Ако търсенето намалее още, TrendForce очаква спадът в производството на смартфони да се увеличи до 5%, предава Mobile Bulgaria. Samsung ще продължи да бъде лидер с пазарен дял около 20%, но на второто място ще се изкачи Huawei, която трайно ще измести Apple. Според прогнозата китайците може да успеят да направят 225 милиона смартфона, което ще им донесе 16% от пазара и ще е достатъчно за задминаването на Apple. Huawei ще продължи да разширява присъствието си в Източна Европа, Бразилия и Южна Америка, като в същото време ще запази позициите в родината си, но може да се окаже уязвима в търговската война между САЩ и Китай.

Предизвикателствата пред Apple също ще са сериозни. TrendForce прогнозира, че компанията ще продължи да страда от по-дългия цикъл за замяна на телефоните и слабите продажби на премиум моделите в Китай. Като цяло през 2019 смартфоните на компанията може да се свият до 189 милиона броя за пазарен дял от 13%. Ако напрежението между Китай и САЩ се увеличи, обемите може да намалеят още. Агенцията посочва, че Xiaomi, OPPO и Vivo ще запазят своите места (4, 5 и 6) и през 2019. Според прогнозата Xiaomi може да произведе 129 милиона смартфона (123 милиона през 2018), за OPPO се очаква запазване на обема от около 120 милиона, а при Vivo може би ще има спад до под 100 милиона броя.