Фейсбук ще инвестира 300 милиона долара в журналистически проекти
Секция: Технологии
16 Януари 2019 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фейсбук ще инвестира 300 милиона долара в журналистически проекти

/КРОСС/ Фейсбук обяви, че ще инвестира 300 милиона долара в свързани с журналистиката проекти през следващите три години, предаде Франс прес. Една от целите на компанията е да стимулира местните медии, които страдат от цифровата революция.

"Ще продължим борбата срещу фалшивите новини, дезинформацията и нискокачествената информация, но освен това имаме възможността и отговорността да помагаме на местните медии да се разрастват и да успяват", написа в публикация във Фейсбук Кембъл Браун, вицепрезидент на Фейсбук за сътрудничество с медиите.

Фейсбук стартира в началото на януари 2017 г. своя проект за журналистиката, чиято основна цел е да засили връзките на компанията с медийната индустрия. Тогава ставаше дума най-вече за предложения на Фейсбук към медиите как да увеличат доходите си от своето присъствие в социалната мрежа и как да бъдат разработени механизми на сътрудничество между Фейсбук и медиите. Инвестираната сума по тази инициатива не беше съобщена.

Фейсбук (който разполага с 2,2 милиарда активни потребители) реши да отиде още по-далеч и да вземе участие в още много медийни проекти, част от които тепърва ще бъдат разработвани. Освен това компанията ще създаде съвместно с центъра "Пулицър" специален фонд от пет милиона долара, който ще бъде предназначен да подкрепя финансово журналистически проекти на местни медии.