Преглед на вестниците - 16 януари
Секция: Преглед на печата
16 Януари 2019 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците - 16 януари

/КРОСС/24 часа

Променят нормите за група в ясла, стават по 23 деца

Над 900 деца повече може да тръгнат на ясла в София тази есен.

Това ще се случи с промяна на норматива за брой деца в една група както за тези в детските градини, така и за групите в самостоятелните общински ясли.

Още в четвъртък Столичният общински съвет ще гласува предложението за яслените групи в детските градини. В момента ограничението там е до 20 деца. Идеята е да се увеличи с допълнителни 3 бройки.

Труд

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Всеки трети пенсионер у нас е в риск от бедност, показват данните на Евростат за 2017 г. За да бъдат определи като застрашени, възрастните хора трябва да имат доход по-малък от 60% от средния за страната след отчитане на социални плащания като обезщетения за безработица, майчинство, отопление, социални жилища и пр.

Процентът на пенсионерите в България, които са в риск от бедност, е бил най-нисък през 2014 г. - 21,1%, но нараства през последните години, като през 2017 г. стига 32,4 на сто.

По този показател страната ни е на четвърто място, след Естония - 46%, Латвия - 44% и Литва - 37%.

Монитор

10 пъти хванали радиоактивен скрап през 2018-та

При 3 от регистрираните случаи товарът е върнат на изпращача. Два от тях са през февруари миналата година. При първия на граничния пункт на пристанище Варна-Запад автоматичните датчици засичат излъчване от радионуклида Радий (Ra-226) в камион с месингов скрап, идващ от Китай. Вторият е засечен медодобивния комбинат на "Аурубис България"в ремарке с медни отпадъци, идващи от Малта.

Третият случай с върнат товар е през юни, когато в камион превозващ разнородни отпадъци е засечен радиоактивен Йод (I-131). Останалите 2 случая на върнати партиди със скрап са в металурлгичния завод на "Стомана Индъстри" в Перник. В единия във вагон със скрап от съседна Румъния е засечен Радий, а в другия - идващ от Сърбия източникът на радиация е останал неизвестен.

Стандарт

73% подкрепят Каракачанов за ромите

Безпрецедентна подкрепа получава за позицията си към ромите у нас вицепремиерът Красимир Каракачанов. Това показва експресно социологическо проучване на "Барометър България" по повод инцидента в пловдивското село Войводиново. Това нападение нажежи политическите страсти.

Сега

ГЕРБ ще маха забраната за социологически данни в изборния ден

Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Такова предложение за промяна в Изборния кодекс са внесли депутати от ГЕРБ, предаде БНР. Днес изтече крайният срок за предложения за изменения в Кодекса между двете четения.

В мотивите на вносителите се казва, че промяната се внася заради наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват данни, което пораждало неравнопоставеност.

Капитал дейли

За какво ни е армията

Случайно да сте чули, че през следващата година страната ни ще закупи оръжейни системи, чиято стойност превишава активите на внезапно фалиралата Корпоративна търговска банка? И че това са финансови задължения, които България ще изплаща през следващото десетилетие, независимо че следващата икономическа криза може и да дойде догодина?

Освен ако нямате специален интерес към военната тематика, едва ли знаете, че през 2019 г. правителството се готви да сключи договори не само за нови изтребители F-16, но и за модулни патрулни кораби за военноморските сили, модерни бронирани машини за пехотата и за ремонт на всички стари съветски бойни самолети МиГ-29 и Су-25. Общата сума за всичко това приближава космическите 4.5 млрд. лв., които най-вероятно ще бъдат разсрочени във времето и изплащани в рамките на следващите 5 до 10 години, натоварвайки държавния бюджет със сериозни разходи.

Дума

Даваме 2,5 млрд. лв за Ф-16 от Виетнамската война

Две парламентарни комисии - военната и тази по бюджет и финанси, одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16. Дебатите се проведоха при закрити заседания.

БСП и Воля не подкрепиха предложението на кабинета.

Заради класифицираната информация конкретни суми и параметри на сделката не бяха оповестени, но според министъра на отбраната Красимир Карачачанов отклонението от досегашната оферта, която надвишава гласуваната от нашия парламент сума от 1,8 млрд., ще е под 300 млн. лв.

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче направи лична прогноза, че било твърде вероятно покупката на новите самолети да надвиши с около 1 милиард гласуваните предишния път пари от НС в размер на 1,8 млрд. В сумата той включва всички допълнителни разходи плюс ДДС и мита. Тези средства заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда общо, което вече ставало 3 на сто от БВП, а от БСП са против за въоръжение да се харчи повече от 2 % от БВП.