Опасно време в половин България
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2019 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасно време в половин България

/КРОСС/ Времето днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни над северните и източните райони, но без валежи. Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър.

Обявен е жълт код за силен вятър в 18 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. В тези райони поривите на вятъра ще достигнат до 20-22 м/сек.Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за януари и през деня ще се задържи почти без промяна. Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат предимно между 3 и 8 градуса.

В планините ще има променлива облачност и на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 0 градуса, на 2000 м - около минус 4 градуса.

Над Черноморието облачността също временно ще се увеличи, но ще остане без валежи. Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 5-7 градуса. Температурата на морската вода е 6 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.През нощта срещу четвъртък вятърът значително ще отслабне, а през деня в източните райони ще се ориентира от югозапад. Ще бъде предимно слънчево. Ще продължи да се затопля, като в Предбалкана и на места в Източна България дневните температури ще надхвърлят 10 градуса. Минималните ще бъдат предимно между минус 5 и 0 градуса.

В петък облачността отново ще се увеличи, а в котловините и на места в Горнотракийската низина ще бъде мъгливо или с ниска облачност. Температурите ще останат сравнително високи за втората половина на януари.