Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за Ф-16
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2019 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Решено! 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за Ф-16

/КРОСС/ 130 депутати дадоха мандат на правителството да преговаря за със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16 след ожесточени дебати в пленарната зала. Решението за самолетите подкрепиха народните представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против гласуваха 85 депутати - от БСП, "Воля" и 14 от Обединени патриоти - "Атака" и НФСБ. Нито един народен представител не се въздържа.
Ето как гласуваха народните представители:

94 народни представители от ГЕРБ подкрепиха предложението.

66 народни представители от БСП гласуваха „против".

От 25 гласували представители на Обединени патриоти - 11 гласуваха „за", 14 „против".

Всичките 23 депутати на ДПС гласуваха „за".

Четиримата депутати на „Воля" гласуваха „против".

Двамата независими депутати също гласуваха „за".

Становището на кабинета защити вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Въпреки настояването на левицата премиерът Бойко Борисов не дойде в Народното събрание. На балкона не застана и президентът Румен Радев, за чието явяване пък настояваха от ГЕРБ.

Освен преговори, парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ. Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор.

В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание.
В мотивите се посочва, че членството на България в НАТО е стратегически избор на принадлежност към евроатлантическата архитектура за сигурност и е ключов приоритет на правителството. Страната ни вече 15 години се ползва от преимуществата на членството в Алианса. Вносителите посочват, че предвид рисковете и заплахите за сигурността на страната, не може да се позволи по-нататъшно забавяне на модернизацията на ВВС, а придобиването на нов многоцелеви изтребител като Ф-16 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация.
Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов, напомня "Фокус".
Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител.
Парламентът отхвърли и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за Ф-16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.

Снимка БГНЕС