Унищожените дюни в къмпинг „Смокиня“ попадат в територията на частни имоти
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2019 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Унищожените дюни в къмпинг „Смокиня“ попадат в територията на частни имоти

/КРОСС/ 1205 кв. м са унищожените пясъчни дюни в къмпинг „Смокиня", съобщиха от екоинспекцията в Бургас. По-голямата част от тях се намират в парцела на 46-годишния Иван Нончев от Бургас, който беше обвинен от прокуратурата, че е поръчал унищожаването на терена.

От изготвената прецизна геодезична карта се вижда, че унищожените дюни на къмпинг „Смокиня" попадат на територията на няколко частни имота.

622 кв. м. дюни са разрушени в имота на собственика на луксозната каравана. Тежката техника е навлязла и в съседни имоти, включително и в малка площ в зоната на концесионера на плажа.

инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас: Най-голямата част и най-голямата площ от дюните-местообитания, които са унищожени, са в площта на собственика на караваната, когото прокуратурата задържа.

Според кадастъра парцелът от 680 кв. м. се води „земеделска орна земя -10 категория" и е собственост на 46-годишния Иван Нончев. Той го купил през миналата година и веднага поставил луксозна каравана. Хора от къмпинга са чували, че той още тогава се е заканвал да премахне дюната, защото му пречела да вижда морето. От прокуратурата му повдигнаха обвинение за подбудителство и помагачество за унищожаване на природна забележителност и го пуснаха под гаранция от 10 000 лв.