Банка ДСК придоби окончателно Societe Generale Експресбанк
Секция: ИКОНОМИКА
16 Януари 2019 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Банка ДСК придоби окончателно Societe Generale Експресбанк

КРОСС/ Банка ОТП официално обяви придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от страна на българското си дъщерно дружество Банка ДСК.

"Тази сделка е една сериозна инвестиция, с която показваме дългосрочния си интерес към българския банков пазар. Ние се стремим да бъдем най-голямата банка в България". Това каза Шандор Чани, председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ОТП, по време на пресконференция, на която беше обявена сделката. Той съобщи, че Виолина Маринова, която от дълги години е председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, ще бъде ръководител за в бъдеще и ще ръководи обединяването на двете големи банки.

Шандор Чани коментира, че няма да има проблеми в осъществяването на процеса. Той каза, че Виолина Маринова и ДСК ще получат всяка помощ от ОТП по време на сливането на двете банки и добави, че в УС на новата банка ще участват и хора от Експресбанк. Според Шандор Чани от тази сделка печелят не само банките, които участват в нея, но печели цялото население на България и корпоративните клиенти в страната.

Стана ясно също, че до приключване на всички процедури двете банки ще работят самостоятелно, а клиентите им ще бъдат информирани надлежно за предстоящите промени. Всъщност за клиентите нищо не се променя, ще се партнираме както досега, заяви Виолина Маринова. В новата ситуация част от досегашните 450 клона на групата ще бъдат затворени или преструктурирани. Става дума за много малки населени места, където наличието на два клона е неуместно.

Реалното придобиване на SG Експресбанк е значим момент не само за Банка ДСК, а и за целия банков пазар у нас, защото това са две силни банки, които ще допринесат за просперитета на банковата дейност в България, ще бъдат в услуга на нашите клиенти чрез подобряване на услугите, с иноваците, с допълнителни инвестиции, които ще се направят, така че да се въведат всички новости, които ще облекчат и ще дадат принадена стойност на продуктите, които клиентите ни ще получават. Това каза от своя страна Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Поемам ангажимент да осигурим плавен процес на интеграция и ще уведомяваме клиентите си за всеки ключов етап от сливането на двете банки, заяви още тя.

До края на 2019 г. Банка ОТР ще придобие още 3 банки в региона. В Албания, Сърбия и Словения. Групата ОТР започва своята дейност в региона през 2001 г. с банки в Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Украйна, Русия и Черна гора. Групата присъства вече в девет държави, нейни клиенти са над 18 млн души.