Принцесата на златното поколение Даша Жукова
Секция: Шоубизнес
16 Януари 2019 17:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Принцесата на златното поколение Даша Жукова

/КРОСС/ Наричат ги златното руско поколение - млади жени в средата на 30-те си години, свръхбогати, много красиви, с модерни професии и собствен бизнес. Те са част от световния хайлайф - през зимата карат ски в Колорадо с филмови звезди, а през лятото пият шампанско в кристални бутилки на Ники бийч в Сен Тропе.

Те са родени по времето на СССР, но в семейства на червени велможи. В условията на привидно равноправие техните бащи и майки са разполагали с позиции в йерархията, с власт и много пари, а перестройката им е помогнала да пораснат в бизнеса и да излязат на световната сцена. Тези млади рускини са учили в западни колежи, където са разполагали с големи банкови сметки и апартаменти на улицата на милиардерите в Лондон например, имат вкус и огромни гардероби, получават винаги най-доброто и не се женят за бедни рицари, а за богати принцове. Такава е Полина Дерипаска, бившата жена на олигарха Олег Дерипаска, дъщеря на издатели от висшия ешелон, такава е Мирослава Дума, дъщеря на депутат от Тургут, нефтения рай на Сибир. Такава е и Дария Жукова, бившата съпруга на един от най-могъщите хора в света - Роман Абрамович.

И Даша, и Полина са бивши съпруги, но не са жени, които ще се примирят с милионите, получени при развода. Те светят със собствена светлина, вървят по свой път, разгръщат енергията си в десетки проекти, печелят собствени милиони и се наслаждават на живота така, както само руските принцеси умеят. По-интересната от двете е Жукова. Коя е тя - фатална красавица, дизайнер, моделиер, колекционер, предприемач, филантроп? Защо винаги късметът е на нейна страна? Как постига с лекота неща, които за други са само невъзможна мечта?

Сянката на могъщия татко

Нейният баща е любимец на съветската власт, от онези бизнесмени, които по време на перестройката успяват добре да си изиграят картите. Основава международна компания „Интерфинанс", която инвестира главно в пристанища и транспорт, хранителна промишленост, добив на руди и недвижима собственост. След раждането на Даша родителите й се развеждат и тя заминава в САЩ, където майка й получава работа като микробиолог. В Санта Барбара, спокойно градче на Тихия океан с необятни плажове и луксозни жилищни квартали, Даша започва своето образование - в еврейско училище, разбира се, заради произхода на баща си. Нейните баба и дядо по бащина линия са доста влиятелни - дядото е писател и режисьор, бабата е редактор в киностудио. Така синът им Александър израства сред книги, филми и интелектуалци с димящи цигари и премерена дисидентска позиция. Още като студент в Московския държавен университет, където изучава източни езици и култура, Жуков се насочва решително към бизнеса. Годината е 1980 - пет години преди Горбачов да застане на кормилото на партията и да започне своята перестройка.От компютри към нефт - нещата са тръгнали стремително нагоре за Александър Жуков. И това му е помогнало да изтегли във Великобритания, където се установява през 1993 г., 16-годишната си дъщеря Дария. Тя продължава образованието си в елитни колежи, но избира - за радост на майка си - да следва натуропатия, част от алтернативната медицина. За радост на баща си обаче не се примирява със скромната кариера на лекар натуропат, а става предприемач.

Роман Абрамович

На 25 години Даша, заедно с приятелката си Кристина, основава модната марка Kova&T и само след година и половина - през 2008 - вече присъства в 80 магазина в света! Такъв размах и енергия малко млади жени притежават. Дария Жукова има и още нещо - естетски поглед, търговски нюх и... изключителна красота.
Същата тази 2008 година е най-щастливата за Даша - тя се омъжва за един от най-състоятелните мъже на планетата - Роман Абрамович, след двегодишна романтична връзка.

Запознават се в хотел „Хилтън" в Барселона, където Абрамович празнува победата на своя отбор „Челси" над „Барса". Даша е там с баща си, огромен фен на футбола. Роман, както Даша, също е евреин по произход и душа, въпреки че няма нейния късмет - остава пълен сирак още като дете и е отгледан от чичо си в Коми. По-възрастен е от нея с 14 години. Връзката им започва още по време на брака на милиардера с бившата стюардеса Ирина, която му ражда 4 деца. Още едно дете той има от първата си съпруга, за която се жени едва 21-годишен. Тази първа съпруга Олга всъщност е и първият човек, инвестирал в Абрамович - тя му е дала зестрата си, с която Роман започва бизнес с... детски кукли. А Дария Жукова е любовница на прочутия тенисист Марат Сафин, когато среща своя бъдещ мъж.Известна е сагата с развода на Абрамович с Ирина, който му струва 155 млн. британски лири - един от най-скъпите разводи на всички времена. Но това не изважда от релси руския олигарх - той харчи два пъти повече за благотворителност например. Момчето, израсло сред дървосекачи и работници в нефтени рафинерии, сега е бизнесмен, инвестирал в нефтодобива, собственик на футболния клуб „Челси" и най-вече на мултинационална инвестиционна компания. Състоянието му по това време се изчислява на 10 мрлд. долара. Само за заплати на своята охрана, състояща се от 40 души, той плаща 3 млн. долара годишно. Зашеметяващи цифри, подредени в безкраен списък: замъци в Антиб, Френската Ривиера, Съсекс, Англия, Марбея, огромни имоти в цял свят. Ню Йорк, Колорадо, Лондон, Париж, яхти, частен самолет... Няма нищо невъзможно за Абрамович - той е абсолютен господар на света. Водата пълни огромната му вана джакузи твърде бавно - защо да не се ангажира екип инженери да реши този проблем? И той го прави. За своя футболен отбор харчи стотици милиони, повече, отколкото за купуването и обзавеждането на своя Боинг 767. Има четири яхти, като едната от тях е втората най-дълга в света - 163 метра с площадка за хеликоптери, бална зала, два басейна и собствена подводница, за нея само е дал 1,5 млрд. долара.

Новата съпруга Дария Жукова отлично знае стойността на парите. Но й се иска да направи нещо различно. Така се ражда проектът й „Гараж" - галерия за съвременно изкуство в един бивш гараж за автобуси в Москва. Абрамович охотно я подкрепя с милиони, разбира се. Двамата са много влюбени и са красива двойка, която медиите от цял свят следят. Но Абрамович и Даша не дават интервюта - той охранява своя личен живот както военните охраняват златните запаси на Щатите във Форт Нокс.През 2010 се ражда синът им Арън Александър и след още четири години - дъщеря им Леа Лоу. За раждането на момчето Абрамович прави парти, което струва 6 милиона долара, най-вече заради участието на Бионсе, Принс и Гуен Стефани.

Даша може да бъде обвинена във всичко друго, но не и в липса на вкус. Безупречна фигура, безупречни маниери. Vogue често я поставя в списъка на най-добре облечените жени в света. Тя никога не е прекалено разголена, натруфена и облеклото й никога, ама никога не е клише. Във всекидневието обича семпли неща, спортни панталони, ниски обувки, прибрана коса. И въпреки това никога не остава незабелязана. Зелените й очи не излъчват студенина, а някаква особена славянска топлота. Тя е филантроп и дарител, меценат и вдъхновител. Спокойно може да купи всички колекции haute couture наведнъж, но предпочита да купи Модилиани. Тази година „Гараж", превърнат в Музей на модерното изкуство и преместен в ултрамодерна сграда, празнува 10 години. Все повече гидове го включват сред забележителностите на Москва.
Даша Жукова впрочем рядко е в Москва. Рядко е и в Санкт Петербург, където на близкия до града остров Ню Холанд тя е основала Културен център за концертни изяви, филми и съвременно изкуство. Ваканциите прекарва в Хамптън, посещавайки йога класове с Гуинет Полтроу, във вилата си в Антиб или в къщата си на Карибите. По време на учебната година живее в разкошен апартамент в Манхатън. Неотдавна Абрамович й купи там цели три сгради, които ще преобрази и ще превърне в най-скъпото жилище в Ню Йорк. Доста щедър подарък, като се има предвид, че бившата му съпруга официализира връзката си със Ставрос Ниархос, един от наследниците на могъща фамилия, трети братовчед на Атина Онасис и собственик на бизнес за милиарди. Ставрос, също като Даша, има хуманитарно образование, но се вълнува от изкуство и гмуркане като нея. Млад е и изглежда много по-секси от 50-годишния Абрамович. Той е излизал с Линдзи Лоън, Мери Кей Олсън, Парис Хилтън. Пресата му приписва дори роман с шведската принцеса Мадлен. Фаталната Даша е причина за раздялата му с Джесика Харт. Двамата изглеждат щастливи, безгрижни и... много, много богати. Просто на някои им се получава без усилия.

Източник eva.bg