ЕС прие санкции срещу руснаците, обвинени в отравянето на Скрипал
Секция: СВЯТ
17 Януари 2019 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС прие санкции срещу руснаците, обвинени в отравянето на Скрипал

/КРОСС/ Постоянните представители на страните членки на ЕС приеха да наложат санкции на девет лица и едно предприятие, обвинени в извършване на нападения с химическо оръжие. Сред тях са двамата руснаци, обвинени за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс, позовавайки се на два дипломатически източника.

Забраната на пътувания и замразяването на активи ще засегнат още двама руски граждани и петима сирийци. Предстои мерките да бъдат одобрени от външните министри на ЕС на редовната им месечна среща в Брюксел, насрочена за понеделник. Великобритания е предложила имената на Александър Петров и Руслан Боширов, които Лондон обвинява в опита за отравяне на Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри през март миналата година. Двамата отричат да са замесени в покушението.

Това са първите имена, включени в новия европейски механизъм за наказване на нападенията с химическо оръжие. Нарасналата употреба на нервнопаралитични вещества, забранена с международен договор преди две десетилетия, притеснява западните правителства, отбелязва Ройтерс.

Сред последните случаи е и нападението срещу бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал, предал десетки агенти на Великобритания. Той и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри на 4 март миналата година. Според Лондон Петров и Боширов са служители на руското военно разузнаване. Те твърдят, че са невинни туристи, посетили Солсбъри, за да разгледат катедралата.