БСП сезира прокуратурата заради поделения с опасни вещества и боеприпаси
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2019 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП сезира прокуратурата заради поделения с опасни вещества и боеприпаси

/КРОСС/ БСП сезира прокуратурата с искане да бъде проверен договор за охрана на 12 поделения с опасни вещества и боеприпаси. Според левицата, от години частна фирма извършват подобна охрана, в нарушение на закона и на договора, заяви депутатът от БСП Николай Цонков:

"Става въпрос за ощетяване на Министерството на отбраната с бюджет, средства, които се изразходват. По-сериозният проблем е, че в близост до всичките тези 12 поделения живеят хора, които всеки момент могат да бъдат засегнати. Може да стане инцидент".

Според депутата от БСП Милко Недялков невъоръжена охрана пази оръжия в големи размери.

"Изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Проверките, които са направени както от "Военна полиция", така и от самото министерство, са установили, че охраната се извършва от невъоръжена охрана".

Към сигнала до прокуратурата от БСП са представили гражданска подписка на хората, живеещи в районите около 12-те поделения. От опозицията обърнаха внимание, че кметът на Община Смядово също е сигнализирал министъра на отбраната за проблемите, които могат да възникнат във връзка с охраната на тези поделения.