Русе и Левски печелят конкурса „Най-зелена община“ за 2018 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2019 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русе и Левски печелят конкурса „Най-зелена община“ за 2018 г.

/КРОСС/ Общините Русе и Левски са тазгодишните победители в конкурса „Най-зелена община", организиран от „Екопак България". В четвъртото издание се включиха общини-партньори на най-голямата българска организация за управление на отпадъци от опаковки от цялата страна. Целта на ежегодния конкурс е да отличи най-добрите проекти, свързани с повишаване на екологичното образование и информираността на гражданите за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки, за опазването на природата и човешкото здраве, както за повишаване на качеството на живот у нас.
Съревнованието се провежда в 3 категории в зависимост от населението в общините. В категория „Най-зелена малка община" се съревновават общините с население до 25 000 жители, в категория „Най-зелена средна община" - общините с население между 25 000 и 100 000 жители и в третата категория, „Най-зелена голяма община" - общините с население над 100 000 жители.
Състезанието се провежда в два етапа. Първият представлява попълване на онлайн въпросник за доказване на степента на прилагане на екологичното законодателство и демонстриране на добри практики в общините. Вторият етап е разработване на проект за информационно-образователни кампании и различни инициативи, които да възпитават в отговорно отношение към природата и да информират гражданите за ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки и рециклирането им. Победителите бяха избрани от експертно жури, което оценяваше документите съгласно обявените критерии на сайта на конкурса ecopack.bg/naizelenaobshtina.
В категория „Най-зелена голяма община" наградата от 25 000 лв. спечели Община Русе с проекта „Върнете ме в природата". В категория „Най-зелена средна община" журито прецени, че представените проекти не отговарят на критериите за креативност, мащабност, ефективност и устойчивост. Затова за 2018 г. награда в тази категория не се присъжда.
Наградата от 10 000 лв. за „Най-зелена малка община" спечели община Левски с проекта „Зелено училище".