Легендата Кшищоф Зануси - специален гост на 23-ия София филм фест
Секция: КУЛТУРА
17 Януари 2019 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Легендата Кшищоф Зануси - специален гост на 23-ия София филм фест

/КРОСС/ Световноизвестният полски режисьор, сценарист и продуцент Кшищов Зануси пристига в София за 23-ия София филм фест, за да представи най-новия си филм "Етер" и да получи Наградата на София. "Не са много режисьорите, които могат да вкарат високата култура в душата на своите филми така, както прави това Кшищоф Зануси в "Етер", пише в ревюто за филма "The Hollywood Reporter". Вдъхновена от Фаустовия мотив, впечатляващата психологическа драма среща зрителя с военен лекар, експериментиращ с науката, за да получи власт над хората.

"Моят герой е човек, който смесва науката и религията, а двете никога не са имали нищо общо. И ето за това става дума във филма. Етерът беше източник на голямо очарование в края на XIX век. В моя филм той е метафора, тъй като се превръща в средство за спасение и подчинение", казва Кшищоф Зануси.
Роден във Варшава през 1939 г., Зануси завършва физика във Варшавския университет (1955-1959), философия в Университета в Краков (1959-1962) и режисура в Държавната театрална и филмова школа в Лодз (1960-1966), а новият му филм отново съчетава в едно всичките му професии. През 1994 година режисьорът е избран за председател на Европейската организация за аудиовизуална култура EUROVISION със седалище в Рим. От 1999 година е президент на Европейската федерация на създателите на аудио-визуални продукти FERA. Той е един от първите полски творци, които започват да правят копродукции (Германия, Италия, Франция). "Етер" също не е изключение - творбата е резултат от съвместните усилия на Полша, Украйна, Унгария и Литва.
Днес Кшищоф Зануси е професор по кино и телевизионна режисура във Висшата академия за филмово и телевизионно изкуство в Лодз, Полша, консултант на Комисията по култура на Ватикана, един от основателите на Европейската филмова академия. Професор Зануси води лекции в Националната филмова академия във Великобритания, в киноинститутите в Белград, Будапеща и др. Носител е на редица престижни полски и международни награди и отличия. Сред тях са наградата "David di Donatello", Кавалерският кръст на Ордена на възродена Полша, Командорски орден за изкуство и литература (Франция), както и много международни награди за филмите му от Кан, Венеция, Москва, а също и за цялостно творчество и принос в европейската филмова култура.

Освен най-новия филм на Зануси "Етер", публиката на 23-тия СФФ ще може да види и кинодебюта на известния режисьор "Структурата на кристала" (1969) - психологическа драма за приятелството, кариерата и смисъла на щастието.