Русия излиза от Съвета на Европа
Секция: Русия
18 Януари 2019 07:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия излиза от Съвета на Европа

/КРОСС/ Руската дума няма да сформира делегация за участие в работата Съвета на Европа, съобщи РИА Новости. Предложението беше подкрепено от всички 413 депутати в пленарната зала. Според депутатите взаимодействието на Русия със Съвета на Европа практически вече е било прекратено.

Като причина те сочат антируската кампания, която се провежда от европейските институции. Според тях ПАСЕ се е оказал в дълбока системна криза.

В тези обстоятелства руското правителство не вижда смисъл от връщане на своя делегация в групата или продължаване на плащане на вноски в нея. Подчертава се, че решението е прието в интерес на гражданите на руската държава.

Ръководителят на партийната група на „Единна Русия" Сергех Наверов заяви, че вероятно това решение ще накара политолози и експерти да гадаят, дали така Русия се отказва от присъствието си в Европа.

Лидерът на руските националисти Владимир Жириновски обяви, че следващата стъпка ще е излизането на Русия от Съвета на Европа.

През 2014 г. Съветът на Европа лиши руски депутати от редица права, заради тяхната позиция по конфликта с Украйна. Руски представители заявиха, че страната ще се върне към работата на Съвета на Европа, само когато санкциите бъдат отстранени от неговия регламент.