Министър: Всяка година 3000 деца се раждат от деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2019 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър: Всяка година 3000 деца се раждат от деца

/КРОСС/ Над 3000 деца годишно се раждат от деца, в повечето случаи те се оставят на грижите на държавата Последният случай бе от преди дни, когато 14 годишно момиче от Лом роди второто си дете. Първото е на 3 г.

"Целта ни е да доближим социалните услуги до хората. Това е идеята и на законопроекта, който ще се гледа в петък в парламента". Това заяви в ефира на "Здравей, България" министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Третият законопроект от пакета разпоредби за хората с увреждания ще се разглежда на първо четене. След протеста на майките на деца с увреждания, в края на миналата година, правителството одобри проекта на Закон за социалните услуги.

Основната му цел е гарантиране на достъпа до социални услуги, тяхното качество и ефективност. В законопроекта е заложено още да се създаде и нова Агенция за качеството на социалните услуги, която ще има контролни функции.

Министър Петков обясни още, че хората с увреждания, които досега не са получавали месечна добавка, трябва да подадат заявление затова до края на януари. Помощта за останалите автоматично ще се увеличи, считано от 1 януари. Размерът й зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв.

Социалният министър каза още, че вече са генерирани около 43 000 от винетките за хора с увреждания. Трябва да бъдат издадени още приблизително 20 000. Декларациите за получаването им могат да се подават и по пощата, както и чрез системата за сигурно електронно връчване.