Германия предаде на Москва предложение за изход от кризата в Керченския пролив
Секция: СВЯТ
18 Януари 2019 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Германия предаде на Москва предложение за изход от кризата в Керченския пролив

/КРОСС/ Русия получи предложение от германския външен министър Хайко Маас за Керченския проток и възнамерява да го проучи. Това съобщи в петък, 18 януари, руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с германския си колега. "Току-що получихме този документ, видях го за първи път по време на преговорите", каза той. "Няма да навлизам в подробности, трябва да го проучим", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър отбеляза, че страната му не вижда възможности за участието на Украйна в какъвто и да е формат на среща за ситуацията в Керченския пролив.

"Германският канцлер Ангела Меркел помоли руския президент Владимир Путин да позволи на германските и френските специалисти да дойдат в района на Керченския проток и да видят как се преминава по този воден път", припомни Лавров. Президентът Путин се съгласи, мина месец, но никой не дойде, а днес Маас ми даде предложение, което "опакова" такова пътуване в документ, а той на свой ред трябва да бъде съгласуван с Украйна. Ние обаче сме на мнение, че ако идеята е да облечем цялата ситуация в политическа процедура и ако украинската страна взима решения, рискуваме да попаднем в същата ситуация, в която се оказа "нормандският формат" (на 4-странни преговори - Германия, Франция, Украйна, Русия - б.р.). Четиристранният нормандски формат буксува вече месеци наред.

Маас от своя страна уточни на пресконференцията, че е внесъл едва на днешните преговори новата оферта, която предлага Германия и Франция да се заемат с въпросите, свързани с осигуряването на свободното преминаване през Керченския проток. Поради това Москва не е могла да разполага с тази информация предварително.

На 25 ноември три кораба от украинските военноморски сили се опитаха да влязат от Черно в Азовско море през Керченския проток. Руската брегова охрана откри огън по плавателните съдове, а един от тях бе тараниран. Украинските кораби бяха пленени, а екипажите им - арестувани и впоследствие откарани в Москва, където са задържани по наказателно дело.