Най-вкусният сорт ябълки в света
Секция: Здраве
19 Януари 2019 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-вкусният сорт ябълки в света

/КРОСС/ След близо 400 години култивиране на плодови дървета, САЩ създадоха дизайнерска ябълка – по думите на мнозина най-вкусната и най-скъпата в света.

Дори от името й ни потичат слюнки – Хъникрисп (медено-хрупкава). Тя е толкова сладка и ароматна, че дори свикналите на най-голямо разнообразие шоколади и бонбони американци са готови да дадат мило и драго, само за да я опитат. И наистина мило и драго – половин килограм (2-3 ябълки) струват около 5 долара в Ню Йорк – три пъти по-скъпо от по-обикновените сортове.

Медено-хрупкавите плодове са създадени през 1960 г. и са пуснати на пазара преди 22 години от Дейвид Бедфорд и екипа му от университета на Минесота „Туин Ситис”. Дори той е изумен от успеха на сорта. „Абсолютно никога не съм виждал такъв ценови феномен при едни ябълки”, заяви той пред „Ескуайър”. При това сортът никога не се е рекламирал на национално ниво – просто е толкова вкусен, че никой не може да му устои. Манията по сорта достигна мащабите на истинско обсебване сред купувачите.

„Рецептата” на Хъникрисп се пази в тайна. Според някои тя е хибрид между култивираните сортове Макун и Хъниголд. Генетични проучвания показаха обаче, че по-скоро става въпрос за кръстоска между Кийпсейк и друг, неизвестен сорт. Под микроскоп личи, че клетките на тези ябълки са два пъти по-големи от тези на други сортове. Резултатът е уникална, приятна текстура, експлозивна хрупкавост, специална сочност и запомнящ се вкус.

В името на търговията дърветата Хъникрисп се опрашват само по изкуствен път. През 2006 г. ябълката става официален плод на щата Минесота.