Промишленото производство в САЩ с най-бърз ръст от 10 месеца
Секция: ИКОНОМИКА
20 Януари 2019 07:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Промишленото производство в САЩ с най-бърз ръст от 10 месеца

/КРОСС/ Промишленото производство в САЩ е нараснало с най-бърз си темп през декември за последните 10 месеца благодарение на ръста в производството на моторни превозни средстава и редица други стоки, които биха могли да разсеят опасенията за рязко забавяне в активността на заводите, съобщава Ройтерс.

От Федералния резерв заявиха в петък, че промишленото производство се е повишило с 1,1% миналия месец спрямо ноември, което е най-доброто му представяне от февруари. Данните за ноември бяха преразгледани в посока нагоре, като по този начин беше отчетен ръст от 0,1% вместо липсата на промяна в активността на месечна база.

Индустриалното производство е нараснало с 0,3% през декември на месечна база. Производството на заводите се е увеличило с 2,3% на годишна база през четвъртото тримесечие, след като нарасна с 3,7% през периода юли-септември.

Увеличаването на производството през миналия месец обаче е слабо вероятно да се запази заради други данни, публикувани по-рано този месец, от които стана ясно, че новите поръчки, получени от заводите през декември, са на най-ниското си ниво от август 2016 г.

Производствената активност, която представлява около 12% от икономиката, се забавя, тъй като част от стимулите от миналогодишния пакет за намаляване на данъците за 1,5 трлн. долара вече се изчерпват. В допълнение силният долар и охлаждането на растежа в Европа и Китай вреди на износа.

Миналия месец производството на моторни превозни средства е скочило с 4,7% след ръст с едва 0,2% през ноември. Изключвайки моторните превозни средства и частите, производството се е повишило с 0,8% през декември при ръст от едва 0,1% през ноември. 

Перспективите за икономиката са като цяло положителни, но в редица щати оптимизмът намалява заради колебанията на финансовите пазари, нарастващите краткосрочни лихвени проценти, спадащите цени на енергията и нарастващата несигурност по отношение на търговията.