Задържаха 21-годишен посредник на телефонни измамници
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2019 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържаха 21-годишен посредник на телефонни измамници

/КРОСС/ Посредник в извършването на телефонни измами е задържан от криминалисти и полицейски служители в Пазарджик, съобщават от Областната дирекция на МВР. Арестуваният е 21-годишен мъж от село Звъничево, на когото това не е първо подобно престъпление.

Вчера криминалистите и колегите им от Районното управление получили информация, че непознат се е обадил на възрастна жена от Пазарджик. Той се е представил за лекар и информирал нищо неподозиращата си жертва, че дъщеря й е претърпяла инцидент. За това спешно била необходима операция, но за целта са необходими 17 000 лева.

Притеснената жената съобщила, че няма толкова пари в жилището си, като най-много може да събере 3000 лева. Измамниците веднага се съгласили, че и тази първоначална вноска е достатъчна за извършване на операцията и казали на жената да чака куриер, на когото да ги предаде. Без да подозират, че криминалистите вече са блокирали периметъра на предаването.

Така в полицейския капан попаднал 21-годишния Йордан К. от пазарджишкото село Звъничево. Той е задържан за 24 часа, спрямо него е образувано полицейско производство.

В хода на извършените оперативни действия полицаите установили, че в ролята си на „муле“ той е съпричастен и към две други телефонни измами, станали преди седмица на територията на областния град. При тях две жени на 72 и 86 години били ощетени с общо 12 400 лева и златни накити. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава под наблюдението на прокуратурата.

В последната седмица органите на реда отчитат тревожна тенденция на зачестяване опитите за телефонни измами в региона. В някои от дните са засичани над 10-15 опита, основно при възрастни хора. В резултат на изостреното внимание към този вид престъпления се стига и до успешната акция и ареста на посредника.