Изложба на Христо Явашев - Кристо в София
Секция: КУЛТУРА
19 Януари 2019 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба на Христо Явашев - Кристо в София

/КРОСС/ За първи път галерия "Свети Лука" ще е домакин на изложба на Христо Явашев – Кристо.

Това е втората изложба от проекта "ГОСТУВАТ НИ" представяща постери и етюди на Христо Явашев - Кристо, съобщиха за БТА организаторите.

Произведенията на изкуството са предоставени от Националната Художествена Академия и се показват за първи път в галерия "Свети Лука". Те са дарение от Кристо и Жан - Клод на Музея на Академията.

На 83 години, за своята 50-годишна творческа дейност, един от най-големите световни художници с български корени реализира 23 мащабни проекта, а 47 не успява по различни причини, основно поради липса на разрешения.

Но през всичките тези години Кристо успява да запази свободата си да прави това което обича и желае, да финансира сам проектите си, като продава на колекционери рисунки, скици, малки скулптурни произведения и макети.

Постерите на част от негови инсталации, както и етюдите на художника като студент в Академията, могат да бъдат видяни в изложбата, която се открива на 22 януари 2019 г. в 14.00 часа в галерия "Свети Лука" в София в сградата на Националната Гимназия за Приложни изкуство "Св.Лука".