10 интересни факта за портокалите
Секция: Здраве
20 Януари 2019 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 интересни факта за портокалите

/КРОСС/ Заради великолепния си вкус портокалът е един от най-любимите плодове. Той може да се използва в многобройни готварски рецепти, да се изстисква на сок, да служи за приготовлението на сосове, сладка и конфитюри. Освен това притежава отлични терапевтични свойства. Тук може да прочетете няколко любопитни факта за историята и добива на портокали.

1. Първите портокали вероятно са били открити в Югоизточна Азия около 4000 година пр. н.е.

2. Арабите пренасят горчивия портокал в Испания през Х век, а сладкият портокал е култивиран едва през ХV век.

3. През ХV и ХVІ век испанските, португалските и холандските мореплаватели задължително носели портокали на морските си пътешествия, за да се предпазят от скорбут. Известно е, че тази болест се развива при недостиг на витамин C, а сочният портокал го съдържа в изобилие. Така тези вкусни плодове достигат до Новия свят. При своето второ плаване през 1493 година Колумб пренесъл в Америка семена на портокал.

4. Вкусът на портокала е на трето място в списъка на най-харесваните вкусове в света, веднага след тези на шоколада и ванилията.

5. В редица езици портокалът е известен като „китайска ябълка“ - например на немски „Apfelsine“ и оттам и на руски „апельсин“.

6. В света всяка година се добиват приблизително 70 милиона тона портокали. Испания е на шесто място с производство почти 3 милиона тона годишно. Топ производител на портокали е Бразилия, следвана от САЩ и Мексико.

7. Около 85 на сто от всички портокали в света се използват за производството на сок. В световен мащаб портокалът е най-консумираният плод, ако се смятат и плодовете за сока. От всеки два литра изпит сок в света един литър е портокалов сок.

8. Съществуват повече от 600 сорта портокали, най-популярните от които са Валенсия, Навел и Джафа от категорията сладки портокали. Има и червени портокали, представляващи хибридни видове, които са по-малки по размер, по-ароматни и с червеникави нюанси. Горчивите портокали най-често се използват за направата на конфитюр, мармалад и ликьор.

9. В Испания има над 35 000 000 портокалови дръвчета.

10. Както цветът, така и плодовете на портокала символизират жизненост, сила и устойчивост. Тези малки оранжеви слънца са смятани за плодовете на боговете.