Внесоха законопроекта за ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент
Секция: СВЯТ
20 Януари 2019 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внесоха законопроекта за ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент

/КРОСС/ Законопроектът, с който се ратифицира и влиза в сила Договорът от Преспа беше представен в гръцкия парламент. Вероятно в понеделник документът ще бъде разгледан от комисията по национална отбрана и външни работи и се очаква да бъде гласуван до петък.

Законопроектът на Министерството на външните работи на Гърция е озаглавен „Ратифициране на окончателното споразумение за разрешаване на различията, посочени в решенията на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993), прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните” и се състои от 3 члена.

Първият член е подписаното споразумение от Преспа, вторият се отнася до повишаване ранга на Службата за връзка в Скопие в посолство и на Службата за консулски, икономически и търговски дела в Битоля в ранг на Генерално консулство. Третият член постановява, че законът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.
 
Законопроектът от 18 януари 2019 г. беше подписан от гръцкия премиер Алексис Ципрас и министри от неговото правителство.