Близо 15 хил. чужденци са одобрени за българско гражданство през миналата година
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Януари 2019 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 15 хил. чужденци са одобрени за българско гражданство през миналата година

/КРОСС/ Общо 22 594 души са поискали българско гражданство пред миналата година, а 14 675 са получили одобрение на преписките си. Близо 8 хил. преписки са върнати. Това съобщи Би Ти Ви, като се позова на данни от министерството на правосъдието.

За сравнение през 2017 г. български паспорт са получили едва 3380 души, а за предишната година са били близо 12 900 души.

След арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която доведе до оставката на шефа ѝ Петър Харалампиев, се разбра, че тарифата за продажба на български паспорти е стигала до 5000 евро. Харалампиев получи обвинение от прокуратурата.

Сега кандидатите ще подават документи и ще си записват интервюта за гражданство само онлайн, като част от новите мерки срещу корупцията.

Съветът по гражданство е отказал да одобри документите на повече от 1500 души, а 5800 молби са върнати за допълнителни проверки. Причините за това са липса на доказателства за български произход, на свидетелства за съдимост, както и криминални регистрации на кандидатите в държавите, от които идват.

Новият временен шеф на ДАБЧ Димитър Владимиров обясни пред телевизията, че само през 2018 г. кандидатите са над 15 хил., а "ако трябва да се съобразяваме с възможностите на Агенцията към момента, то приемането на заявления не трябва да надхвърля 10 000 годишно. По приемането, обработката и издаването им работят точно осем души".