Опозицията в Турция откри в избирателните списъци жена на 165 години и двама мъже на по 149
Секция: СВЯТ
20 Януари 2019 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опозицията в Турция откри в избирателните списъци жена на 165 години и двама мъже на по 149

/КРОСС/ Опозицията в Турция изразява съмнения за честността на предстоящите на 31 март местни избори. Основания ѝ дават съмнителни случаи на множество избиратели, регистрирани на един адрес, както и голям брой избиратели над 100 години, които присъстват в списъците.

Общо 6389 души над сто години присъстват в избирателните списъци в Турция. Данните на опозицията бяха съобщени от депутата от Народнорепубликанската партия Онурсал Адъгюзел. От формацията са анализирали избирателни списъци от 973 общини от всички 81 области в Турция, като са ги сравнили със списъците от 14 предишни вота.

Най-възрастната избирателка е на 165 години от централноанадолската провинция Кайсери, съобщи миналата седмица народният представител. По думите му, родената през 1854 г. Айше Екиджи се появява за пръв път в избирателните списъци. От НРП са открили и двама избиратели без фамилии на по 149 години.

В община Орта, област Чанкъръ (Централен Анадол, на север от Анкара) броят на избирателите е нараснал почти двойно от изборите през юни 2018 г. насам – от 8379 души на 16 401. Други будещи съмнения сред опозицията случаи са на регистрации на множество избиратели на един и същи адрес. Сред някои от тях са югоизточната област Шърнак, където в бивш празен полицейски участък са регистрирани 205 души, в черноморската провинция Артвин, където в 6 изоставени къщи по документи се водят 97 души, както и дори на Принцовите острови край Истанбул.

Опозиционните партии в Турция заявиха, че ще следят протичането на изборния ден на 31 март и процедурите след това.